A CER Hungary elnöke előadást tartott a Vasútakadémia Konferencián

2019. május 8-án a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület 3. alkalommal rendezte meg a Vasútakadémia Konferenciát a Sugár Event Centerben. Az esemény hazai vasutas szakma legrangosabb tavaszi szakmai rendezvénye, amely egy megfelelő platform arra, hogy a résztvevők megismerhessék az aktuális hazai és nemzetközi trendeket, iránymutatást kaphassanak a legfontosabb szakmai kérdésekben és közvetlenül léphessenek kapcsolatba a minisztérium, a hatóság és az érdekképviseletek képviselőivel.

 

Az eseményen elsőként dr. Homolya Róbert a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgató, Hungrail elnök mondott köszöntőt, majd dr. Mosóczi László ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkár tartotta meg nyitóbeszédét. Az előadásokat 3 szekcióba sorolták be. Horváth László a CER Hungary Zrt. elnöke a 2. szekcióban ismertette prezentációját a „Digitalizációs megoldások a vasúti árufuvarozás területén” témakörben.

 

Horvát úr előadásában elmondta, hogy a vasúti technológiai körülmények változásával a CER Hungary Zrt.-nek is változtatnia kellett meglévő üzleti stratégiáján, hogy a vasúti áruszállítás szolgáltatás ne akadozzon, ne álljon le. Ezt kezelve saját erőforrás kiépí­tésébe kezdett a CER mozdonyok beszerzésével, mozdonyvezetők felvételével. A forgalomnövekedés hatására világossá vált számára, hogy elérkezett az ideje, egy vasúti árufuvarozás tevékenységet támogató informatikai rendszer bevezetésének. Több lépésben, de végül saját erőforrásból, számos fejlesztővel kooperálva sikerült létrehozni a megálmodott támogató rendszert, mely a Railway Integrated System (RIS) elnevezést kapta. A RIS egy komplex rendszer, mert az összes vasúttal kapcsolatos tevékenységet tartalmazza, amelyekhez különböző modulokat fejlesztettek ki. Később ismertette az egyes modulok funkcióit, majd kitért arra, hogy milyen haszna van a rendszernek a tulajdonos, a felhasználó és a megbízó szempontjából. A CER Hungary Zrt már két éve használja a RIS-t, a szlovák leányvállalatnál tesztüzemben van. A nyelvi felület fordítása folyamatban van cseh, román és horvát és angol nyelvre. Távolabbi cél természetesen az, hogy ezt a programot egész Európában, különböző országokban bevezessék.

 

A rendezvény fő célja az volt, hogy a stratégiai elképzelések, az ahhoz kapcsolódó feladatok, valamint a legégetőbb problémák felvázolásával újra közös gondolkodásra és fellépésre késztessük a vasúti szektor vezetőit és piaci szereplőit, egyebek között hazánk jelenlegi és jövőbeni vasúti infrastruktúrafejlesztési tervei, a vasúti árufuvarozás tranzitszerepének növelése, illetve a munkaerőhiány mérséklése érdekében.