Együttműködési megállapodásokkal erősödik a magyar-kazah kapcsolat

Az L.AC. Holding Zrt. több, kiemelkedően fontos projektben lép előre Kazahsztánnal közösen

 

Több – az L.A.C. Holding Zrt-hez köthető – projekt lép szintet és kerül a megvalósításhoz közelebb, a hétfőn kötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően. Az agráriumot, a vasúti áruszállítást és a kutatás-fejlesztést is magába foglaló csomagról, a magyar-kazah üzleti fórumon egyezett meg Horváth László, a cégcsoport vezérigazgatója, Kazahsztán képviselőivel. Az L.A.C. Holding bízik abban, hogy a gazdasági és üzleti együttműködés új alapokra helyezheti, a két ország amúgy is példaértékű kapcsolatát.

 

Három kulcsterületen kötött együttműködési megállapodást az L.A.C. Holding Zrt., azon a magyar-kazah üzleti fórumon, melyet a Pénzügyminisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezett. Horváth László, az L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, tiszteletbeli Kazah Konzul, valamint a Magyar-Kazah Üzleti Tanács társelnöke a rendezvényen is hangsúlyozta a két ország jó kapcsolatát, mind a gazdasági, mind a kulturális területeken.

 

Az L.A.C. Holding Zrt. a rendezvényen az agráregyüttműködésekben kíván kiemelt partnere lenni Kazahsztánnak, melyben elsősorban a vetőmag gyártásra fókuszál. Az együttműködési megállapodás részeként, közösen megállapodtak a kazah üzleti partnereikkel abban, hogy szükséges a kiváló minőségű, magyar vetőmagokat helyben termeszteni.

 

Ehhez kapcsolódóan fontos szerepet kapott az L.A.C. Holding Zrt-hez tartozó – a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. égisze alatt futó - Pannon Breeding elnevezésű projekt is. A program keretein belül a cég kutatói, megoldást keresnek mind a szántóföldi, mind a városi környezet számára – a pannon régió szélsőséges éghajlati viszonyainak ellenálló – növények kifejlesztésére, mindezt támogató informatikai háttérrel, új módszerekkel megvalósítva.

 

Végül egy harmadik projekttel kapcsolatban is együttműködést kötött a cég a Kazah Állami Vasutakkal. Ez az úgynevezett CELIZ projekt. A projekt célja, hogy a nyugat felé tartó gazdasági és kereskedelmi útvonalak fejlesztésébe bekapcsolódva a kínai állam által támogatott Belt and Road Initiative-on (BRI) keresztül egy, az európai viszonylatban stratégiailag is jelentős, innovatív logisztikai-, vasúti- és áruforgalmi csomópont megvalósítását készítse elő. A project részeként olyan technológiai és ipari fejlesztési beruházások előkészítése történik, mely megvalósítása esetén jelentős hatással lesz az EU és Kína közötti vasúti teherforgalom és a magyar-kínai gazdasági együttműködésre.

 

„A két ország kapcsolatában még sok a kiaknázatlan üzleti lehetőség. Megfelelő és folyamatos támogatás mellett, még komoly gazdasági előrelépéseket tehetünk a kapcsolataink szorosabbá fűzésében. A most aláírt megállapodások ezt a célt szolgálják” – mondta el a megállapodások aláírásával kapcsolatban Horváth László, az L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette: „A gazdasági és üzleti élet mellett, még egy valami meghatározza ezt a kapcsolatot: a közös értékek. A kazahok rokonaikat is tisztelik bennünk, s ennek felismerése az egyre szorosabb kapcsolatok ápolására ösztönöz bennünket.”

 

A magyar-kazah üzleti fórumon Horváth László mellett, részt vett még Varga Mihály pénzügyminiszter, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke, valamint több diplomata és üzletember is. Horváth László, a Magyar-Kazah Üzleti Tanács társelnökeként közös vacsorán vett részt Kuszainov Marattal, a Magyar-Kazah Parlamenti Baráti Társaság elnökével, valamint részt vett a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács ülésén is.

 

CELIZ