Új szolgáltató cég jön létre a vasúti árufuvarozási piacon

Szándéknyilatkozat aláírásával erősödik a térség vasúti áruforgalma

 

Közös vállalat létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az RZDL Europe Kft., a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a CER Cargo Holding, 2021. december 14-én, Budapesten. Az illetékes nemzeti minisztériumok támogatásával létrejövő vállalat célja a Kína és Európa közötti fuvarozási útvonalak erősítése minőségi logisztikai szolgáltatások nyújtásával.

 

A szándéknyilatkozatban megjelölt társaság létrehozásához szükséges adminisztratív és operatív előkészítés már zajlik, a cég így várhatóan a jövő év első felében kezdi meg működését. A vállalkozás elsősorban import kínai áruk vasúti fuvarozására és a Távol-Keletre irányuló exportszállításokra fókuszál. A forgalom további élénkülése felgyorsíthatja a magyar vasúti logisztikai piac fejlődését, a záhonyi átrakó körzet revitalizációját.

 

Az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A szándéknyilatkozat aláírásán Oroszország is magas szinten képviseltette magát, Tokarev Vlagyimir Alekszandrovics, az Orosz Föderáció közlekedési miniszterhelyettese személyében.

 

Varga Mihály hangsúlyozta: nemcsak hazai szinten, hanem Európa számára is stratégiai jelentőségű a záhonyi vasúti és áruforgalmi csomópont létrehozása, amely összeköti majd a Kelet országait az Európai Unióval. A záhonyi logisztikai központ megépülése jó példa arra, hogy Magyarország keleti nyitás politikája nem nyugati zárást jelent, hanem összeköttetést. Magyarország keleti nyitás stratégiájának egyértelmű sikerét mutatja, hogy tíz év alatt közel harmadával bővült a kereskedelmi forgalom Magyarország és a tőle keletre fekvő államok között.

 

Palkovics László miniszter, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa elmondta: „Magyarország akkor válhat terveinknek megfelelően Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztó központjává, ha a lehető legnagyobb mértékben részesül az Európa és Ázsia közötti áruforgalomból. A Kínából végig szárazföldön érkező vasúti szállítmányok számára Záhonynál megnövelt kapacitásokat, az országhatáron belül, Győr-Sopron térségéig a fővárost elkerülő fuvarozási útvonalat érdemes kialakítani.”  

 

CER CARGO HOLDING